Mi az a gerincgyógyászat?

A gerincgyógyászat a gerincbetegségek kivizsgálására és kezelésére szakosodott egészségügyi ágazat. A gerincpanaszok kezelése komplex tevékenység, melyet számos szakember együttműködése jellemez. Komplex gerincbeteg ellátásról csak akkor beszélhetünk, ha az alább felsorolt team tagjai rendelkezésre állnak a gyógyítás során. Tekintsük át, hogy kikből áll a gerincgyógyászati csapat!

Orvos

A gerincgyógyászati team vezetője a gerincspecialista orvos. Gerincgyógyászati szakvizsga sajnos egyelőre nincs, így a következő orvosi szakmák képviselői válhatnak -kellő gyakorlat megszerzése után- gerincspecialistákká: ortopéd, idegsebész, neurológus, reumatológus szakorvos.
Az orvos kompetenciája

  • A diagnózis felállítása és a kezelési terv létrehozása
  • A diagnosztikai eljárások (pl. CT vagy MR) elrendelése és a vizsgálat értékelése
  • Fájdalomcsillapító eljárások elrendelése és kivitelezése
  • A gerincgyógyászati kezelés vezetése és ellenőrzése, szükség esetén korrekciója
Amennyiben a gerincgyógyászati csapatnak nincs orvosi vezetője, véleményem szerint hangsúlyosan felmerülő kérdés, hogy ki a felelős a beteg kezeléséért.

Gyógytornász

A gyógytornász főiskolát, vagy egyetemet végzett mozgásterapeuta, aki az orvos által felállított diagnózis alapján önálló vizsgálat és kezelési terv alapján kezeli a pácienst. Fontos tudni, hogy Magyarországon manuálterápiát csak gyógytornász vagy orvos végezhet legálisan, a megfelelő tanfolyamok egyikének elvégzése után.

Masszőr

A gerincgyógyászati csapatban a masszázsterapeuta orvosi javaslat alapján végez különböző típusú kezeléseket a gerincbetegség jellegének megfelelően. (pld. gyógymasszázs, fascia-, triggerpont masszázs, yumeiho masszázs) A kezelés végzéséhez szükséges alapképzés a gyógymasszőri végzettség, de különféle tanfolyamok elvégzésével további kompetenciák szerezhetők.

Gyógyászati asszisztens

A gerincgyógyászati ambulancián az asszisztensek feladata rendkívül szerteágazó.

  • Infúziós és injekciós kezeléseket végeznek,
  • segítséget nyújtanak az orvosnak a rendelésen,
  • elvégzik a fizioterápiás kezeléseket,
  • időpontot egyeztetnek a páciensekkel a különböző vizsgálatokra és kezelésekre.
  • Folyamatosan segítik a beteget felmerülő kérdéseik, problémáik megoldásában, hiszen amikor az orvos nem érhető el a páciensnek akkor is szüksége lehet a segítségre.

Rehabilitációs edző

Kompetenciája a gerincbeteg páciens hosszútávú aktivitási programjának megtervezése, kivitelezése egyéni, majd csoportos formában.
Az egyéni edzések célja egy átmeneti lépcsőfok biztosítása a páciensek részére a gyógytorna és a csoportos edzés/saját sportágba történő visszatérés/közösen választott sportág között. A program során először feltárja az alap mozgásmintákban esetlegesen jelen lévő diszfunkciókat és kijavítja azokat. A megfelelő mozgási alapok megtanulása után fokozatosan fejleszti a beteg kondicionális képességeit.
A csoportos edzések alkalmával az egyéni foglalkozásokon tanultakat alkalmazza erősebb terhelés mellett.
A gyógyászati kérdésekben szükség esetén a kezelőorvossal/gyógytornásszal konzultál.

Pszichológus

A gerincbetegségek egy része lelki jelenségekkel mutat összefüggést. A komplex gerincgyógyászati ellátás nem nélkülözheti a klinikai szakpszichológus segítségét a betegellátásban.

Külső konzultánsok

A gerincgyógyászati team munkáját külső konzultánsok, társintézmények segítik. A betegellátás nem lehet sikeres például olyan radiológus nélkül, aki a gerincbetegségek CT és MR felvételeit értő módon elemezni képes. Ugyancsak elengedhetetlen reumatológus, neurológus, illetve csípő-, váll-, térdspecialista ortopéd orvos részvétele egyes esetek kezelésében.

Kórházi háttér

A gerincbetegségek egy része nem kezelhető ambuláns körülmények között a beteg állapota miatt. Nagyon fontos, hogy a gerincgyógyászati team rendelkezzen kórházi háttérrel, ahol a páciens a megszokott szintű ellátást kapja. Érdemes belegondolni abba, hogy mi történik például akkor, ha egy hosszan tartó kezelés során átmeneti állapotrosszabbodás következik be és az állami egészségügy útvesztőibe kerül a beteg anélkül, hogy bárki bármit is tudna róla...

Fentiek alapján látható, hogy egyedül még a legkiválóbb gerincgyógyászati szakember sem képes meggyógyítani a hozzá forduló pácienseket. Jó eredmény csak összehangolt team munkával érhető el, ezért érdemes a gyógyulást olyan helyen keresni, ahol a betegség valamennyi aspektusát értő módon kezelni tudják.

COVID tájékoztató

A Doctorfitnél nap nap után azon dolgozunk, hogy a legbiztonságosabb körülmények között, a legjobb szolgáltatást nyújtsuk a hozzánk érkezőknek. A COVID megbetegedések számának növekedésére való tekintettel, mindannyiunk érdekében kérjük kedves Betegeinket, hogy:

  • maszkban érkezzenek a rendelőkbe,
  • mindenki használja a rendelkezésre álló fertőtlenítőket, mosson kezet,
  • fogadják megértéssel, hogy az egészségügyi személyzet az általános egészségbiztonság érdekében a váróba belépők testhőmérsékletét érintésmentes lázmérő segítségével kötelezően ellenőrzi,
  • csak egészségesen jöjjenek gyógytornára, gyógymasszázsra, fizikoterápiás kezelésekre. Betegség, köhögés esetén kérjük, maradjanak otthon,
  • egyedül érkezzenek a gyógytornára, ha megtehetik, kísérő nélkül. Amennyiben feltétlenül szükséges kísérő, úgy max. 1 fő léphet be a gyógytornára érkezővel a rendelőkbe,
  • mindenki legfeljebb 10 perccel a gyógytorna/gyógymasszázs/fizikoterápiás kezelés megkezdése előtt érkezzék a rendelőkbe, annak érdekében, hogy elkerüljük a csoportos várakozást a betegváró helyiségben és a közös terekben.

Köszönjük megértésüket és együttműködésüket!

Gerincbeteg szűrő és prevenciós program

A Doctorfit Gerincambulancia 2009-ben kezdte meg a 6-18 éves korcsoport, és a 18-62 éves korcsoport gerincgyógyászati, ortopédiai szűrését, amelynek célja, hogy az eredmények ismeretében a gerincbeteg iskoláskorúak és felnőttek számára megfelelő gerinc-prevenciós programot dolgozzunk ki.

A szűrés során testsúly, testmagasság, testzsírszázalék mérést végzünk, valamint a BMI meghatározását követően a résztvevők egy egészségkutatási kérdőívet is kitöltenek.

Később a fizikális betegvizsgálat eredménye határozza meg a műszeres vizsgálat irányát, amelyet, minden résztvevő esetében, egyénileg, komputer-vezérelte, szoftveresen támogatott speciális gerincvizsgálati eszközzel, úgynevezett SpinalMouse-szal végzünk. A fizikális vizsgálat alkalmával az esetleges gerincdeformitásokat, a hátizomzat funkcióját, és a hajlékonyságot ellenőrizzük. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, egészségkárosodást nem okozhat, mellékhatásai nincsenek, a résztvevőket sugárterhelés (pl. Röntgen) nem éri.

A szűrés értékelése a Doctorfit Gerincambulancia pontrendszere alapján történik. A végeredményt, a három vizsgálati metódus összegzésével, és értékelésével kapjuk meg. Szükség esetén további részletes kivizsgálásra, és megfelelő kezelésre ortopéd szakorvoshoz irányítjuk a pácienst. A vizsgálatot követően minden résztvevő egyéni, írásbeli értékelést, szakorvosi véleményt és javaslatot, gerinc-prevenciós programot kap.

Dr. Rose Magánkórház

A Dr. Rose Magánkórház biztosítja a privát műtéti hátteret porckorongsérv (discus hernia), illetve pyriformis syndroma miatt végzett műtéteinkhez. A Dr. Rose Magánkórház 2007 óta biztosít komplex kórházi és járóbeteg szolgáltatást Budapest szívében. Prémium színvonalú fekvőbeteg részlegükön 3 műtő és 19, minden igényt kielégítő betegszoba – 25 betegággyal – áll rendelkezésre. A legmagasabb szakmai színvonal találkozik a gyógyulást segítő exkluzív környezettel, ahol biztonságban és nyugalomban gyógyulhat. A Dr. Rose Magánkórház a műtéti ellátás mellett több mint 40 szakrendeléssel, a legmodernebb diagnosztikai hátérrel, menedzserszűrésekkel, éves kártya megoldásokkal és vállalati egészségügyi szolgáltatásokkal is várja ügyfeleit.
További részletek: www.drrose.hu

Dr. Erbszt András

Lumbago karantén idején - avagy mit tegyünk, ha rosszkor fájdul meg a derekunk?

A hátfájás nagyon fájdalmas tud lenni, előfordulhat az is, hogy mozgásképtelenséget okoz. Normális esetben kihívjuk az ügyeletet, aki ad egy injekciót és enyhülnek a panaszok, de mi történik akkor, ha valamilyen oknál fogva nem tudunk segítséghez jutni? Mit tudunk tenni saját magunk vagy hozzátartozóink megsegítésére ilyen helyzetben? Íme néhány hasznos tipp az elsősegélynyújtáshoz korona idején.

  1. Nyugalomba helyezés

    Mindenekelőtt a pácienst nyugalomba kell helyezni, ami elsősorban fekvést jelent. Aranyszabály az, hogy a beteget olyan pozícióban kell nyugalomba helyezni, ami számára a legkényelmesebb, legkevésbé fájdalmas.

  2. Fájdalomcsillapítás

    Természetes, hogy a beteg részéről a legfontosabb igény a fájdalmak azonnali és hatékony csillapítása. A legfontosabb, hogy tudjuk, allergiás-e a beteg valamire. Ha kikérdeztük és nincs akadálya, adjunk fájdalomcsillapítót. Persze joggal merül fel a kérdés, hogy mit? Amióta az Algopyrin újra kapható vény nélkül én mindenkinek ezt ajánlom, mert gyorsan fejti ki hatását és elég hatékony is. Amennyiben van otthon kiváló szolgáltatot tehet a Cataflam is, de mindegyik diclofenac származék hatásos szokott lenni. Sajnos az a tapasztalatom, hogy a TV-ben reklámozott „csodafájdalomcsillapítók” kevésbé hatékonyak.

  3. Jegelés, hűtés

    Akut gerincfájdalom esetén érdemes a fájó testrészt hűteni, jegelni, ami egy ideig hatásos szokott lenni, de csodákat ne vájunk tőle. A módszer: 20 perc jegelés, 40 perc pihenő.

Amennyiben a fenti módszerek nem vezetnek eredményre, nincs mit tenni, keríteni kell egy orvost.

Dr. Erbszt András

Doctorfit-történetek

Örömmel osztjuk meg veletek Margit történetét!

"Négy éve, mindenszentek idején, hazafelé mentünk a családdal, amikor váratlanul annyira megfájdult a karom, hogy félre kellett állnunk a kocsival. Ekkor kezdődött a kálváriám.

Kiderült, hogy a hatos és hetes nyaki csigolyámnál erős kopás van, innét indult a fájdalmam a karomba, vállamba, hátamba sugározva. Sokfelé jártam gyógyulást keresve, injekciókat kaptam a gerincemmel kapcsolatban, küldözgettek egyik helyről a másikra, de végül mindenhol azt hallottam csak: asszonyom, ezzel meg kell tanulni együtt élni. Elkeseredésemben már a kínai orvoslásban kerestem a megoldást. A kínai orvos várójában sokan voltunk, beszélgettünk, és ekkor hallottam egy nevet: Dr. Erbszt. Az interneten megnéztem a telefonszámot, felhívtam a Doctorfit rendelőjét és időpontot kaptam a doktor úrhoz.

Azonnal készíttetett egy friss nyaki MR-t, hogy lássuk, mit lehet tenni. Meg kell mondanom, a főorvos úr kiadta a feladataimat: kötelező sportra kért, jól megdolgoztatott az elejétől fogva. Elmagyarázta, hogy ez mennyire fontos a csigolyák melletti izmok megerősítéséhez, így úsztam, vízi tornáztam, masszázsra jártam. Már a torna is sokat segített, de a műtétet nem tudtuk elkerülni.

Ismerősök kérdezték, nem félek-e a műtéttől, de én nagyon bíztam a főorvos úrban, és milyen jól tettem. A műtét nagyon jól sikerült. Már másnap fel kellett kelnem, nap közben többször is bejött hozzám a doktor úr, kérdezte, hogy’ vagyok.

Ekkorra megszűnt az erős fájdalmam, egyúttal a rehabilitációra fontos feladatot kaptam: folytatnom kell a tornát, a nyaki izmaimat erősíteni, nyújtani kell, így járok manuál terápiára, mert e nélkül nem lehet teljes a felépülésem.

Dr. Erbszt András mindvégig nagyon kedves volt velem, pedig meg kell hagyni, az ember hajlamos nyafogni, panaszkodni, ha fáj valami, de mindig meghallgatott. Azt is el kell mondanom, hogy javaslatára még pszichológushoz is elmentem, ami külön sokat segített. Megértettem, hogy van kiút, felépülés egy ilyen nehéz helyzetből, és tudom, hogy tennem kell magamért ezután is a tornával, úszással, masszázzsal.

Négy hosszú évig szenvedtem, és ez most már a múlt. Köszönöm, hogy visszakaphattam az egészségemet."

Új szakorvos a Doctorfitnél!

Örömteli változás következett be a Doctorfit Gerincambulancia életében.

Csapatunkhoz csatlakozott dr. Faggyas Ákos ortopéd-traumatológus szakorvos, aki szakmai tapasztalataival jelentősen szélesíti szakmai profilunkat. Ákos elsősorban váll, csípő és térdpanaszokkal érkező Betegeinknek áll rendelkezésére, de jelentős rutinra tett szert a sportsérülések kezelésében is. Természetesen ő is magáénak érzi a Doctorfit gyógyító filozófiáját, miszerint a mozgásszervi betegségeket mozgással lehet gyógyítani. Elsősorban igyekezni fog konzervatív kezeléssel –műtét nélkül- meggyógyítani a hozzá forduló pácienseket, de amennyiben műtétre kerül sor, azt is magas szinten és méltó körülmények között tudja elvégezni.

Kedves, barátságos, segítőkész személyisége miatt a betegek mindenhol szívesen fordultak hozzá panaszaikkal.

A Doctorfit Gerincambulancia csapata nevében sok szeretettel köszöntöm csapatunkban Faggyas doktort, és azt kívánom neki, hogy ugyanannyi örömét lelje a gyógyításban, mint mi.

Dr. Erbszt András

Hét tanács a hátfájás/derékfájás elkerülésére

Első tanács: Sportoljunk, mozogjunk rendszeresen

Sorozatunk első részében arra keressük a választ, hogy a rendszeres aktivitás hogyan és miként segít a derékfájdalmakon. Tekintsük át, hogy a sportolás, mozgás milyen mechanizmusokon keresztül segít megelőzni, illetve elmulasztani a gerincpanaszokat.

Íme 7 érv, hogy miért tesz jót gerincünknek/derekunknak a rendszeres sportolás:

  • Javul a porckorong anyagcseréje, ezáltal lassulnak a csigolyaközti porcban a degeneratív folyamatok
  • A törzsizmok erősödnek, javul azok tartó és stabilizáló funkciója
  • A káros, gyulladásos anyagcseretermékek „kimosódnak” a gerinc környéki izmokból, lágyrészekből, amelyek egyébként a regeneratív folyamatokat segítenék
  • A gerinc mozgástartományának javítása, a comb és csípőkörnyéki izmok lazítása csökkenti a háti szakasz sérülékenységét, csillapítja a gerinctáji panaszokat
  • A mozgás közben endorfinok szabadulnak fel, amelyek kiválóan csillapítják a fájdalmakat és jelentősen javítják a közérzetet
  • Az aerob mozgás segít a testsúly karbantartásában, ami csökkenti a gerincre háruló terhelést
  • A gyenge fittségi állapot hajlamosít a krónikus derékfájdalmakra a legújabb kutatások szerint.

A fentiekből látható, hogy a rendszeres sportolás, mozgás jótékony hatású a gerincre. Természetesen nem mindegy, hogy ki milyen mozgásformát választ.

Amennyiben úgy érzi, segítségre lenne szüksége, keressen bennünket bizalommal elérhetőségeink bármelyikén: a Doctorfit szakemberei készséggel állnak rendelkezésére az optimális mozgásforma megtalálásában.

Hat tanács a hátfájás megelőzésére

Természetes, hogy mindenki szeretné elkerülni a hátfájást, porckorongsérvet. Aki szenvedett már ettől a panasztól, az általában igyekszik elkerülni a tünetek fellángolását, aki pedig megúszta a gerincbetegséget, az szeretné, ha sohasem jelentkeznének nála a kellemetlen tünetek.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljön minket a derékfájás, lumbago vagy az isiász? Tudnunk kell, hogy sajnos nincs olyan módszer, amely segítségével száz százalékos biztonsággal elkerülhetjük ezt a fájdalmas betegséget, de sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a gerincbetegségek kialakulásának veszélyét. Cikksorozatunkban annak fogunk utánajárni, hogy mit tegyünk illetve mit ne tegyünk, ha egészséges, teherbíró gerincet szeretnénk.

  • Mozogjunk, sportoljunk rendszeresen
  • Figyeljünk oda a helyes testtartásunkra állás és ülés közben egyaránt
  • Ne üljünk túl sokat (lehetőleg 1 óránál többet egyhuzamban)
  • Tanuljunk meg helyesen emelni, hajolni, guggolni.
  • Válasszunk megfelelő matracot az éjszakai pihenéshez
  • Tudjunk meg minél többet a gerincbetegségek kialakulásáról és a kezelés lehetőségeiről!

A következő hetekben a fenti ajánlásokat fogjuk kissé részletesebben körüljárni, tartsanak velünk!