Kezeléseink

A Doctorfit Gerincambulancián a kezelésnek három fő pillére van:

I. Fájdalomcsillapítás

II. Rehabilitáció

III. Műtét

A terápiás protokollunk logikus folyamatot képez. Először igyekszünk elmulasztani a páciens fájdalmait, majd egy rehabilitációs folyamat segítségével helyreállítjuk gerincének erejét, mozgékonyságát.

Amennyiben a konzervatív kezelés nem jár sikerrel műtéti beavatkozást végzünk, amely után ugyancsak rehabilitációs programunk segítségével állítjuk helyre a páciens gerincének egészségét.

A hozzánk forduló betegek számára fokozott biztonságot jelent, hogy bármilyen probléma, esetleges állapotrosszabbodás esetén azonnali orvosi segítség áll rendelkezésükre a terápia bármelyik szakaszában.

I. Fájdalomcsillapítás

Fájdalomcsillapítás kép

„Nem helyes, ha az orvos jól tűri a beteg fájdalmát”

A porckorongsérv és a gerincbetegségek valamennyi fajtája fájdalommal jár, ezért gyógyító filozófiánk szerint a kezelés első és legsürgősebb feladata a panaszok elmulasztása. A fájdalomcsillapításra ambulanciánkon számos lehetőség kínálkozik. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy már az első orvosi konzultáció során valamilyen módon csökkentsük a páciens gerincpanaszait.
Az ambulanciánkon alkalmazott különféle fájdalomcsillapító eljárások közül a kezelőorvos a beteggel egyetértésben választja ki a leghatékonyabb eljárást.
Íme, az általunk leggyakrabban alkalmazott fájdalomcsillapító módszerek gerincfájdalom esetén:

 • gyógyszeres kezelés
 • infúziós fájdalomcsillapítás
 • gerinckörnyéki blokád
 • epidurális injekció
 • ideggyöki blokád (műtői körülmények között alkalmazzuk)
 • manuálterápia
 • helyileg alkalmazott kenőcsök

II. Rehabilitáció

A Doctorfit Gerincambulancián méltán vagyunk büszkék a világon egyedülálló komplex gerinc-rehabilitációs programunkra, melynek neve „Mobilitás-stabilitás-erő”. Ennek lényege, hogy háromféle kezelésmód összehangolt, logikus sorrendbe rendezett alkalmazásával javítunk a gerinc működésén.
A rehabilitációs program megkezdhető bármilyen gerincpanasz esetén illetve műtét után is. Gerincműtét után kiemelt fontosságú a precíz rehabilitáció, melyet olyan csapatnak kell végezni, amely gyakorlott a különböző műtéti fajták kezelésében.
A gerinc-rehabilitációs program elemei a következők:

Mobilitás

A rehabilitáció első fázisában mobilizáljuk (kimozgatjuk) a fájdalmas gerincszakaszt illetve a szomszédos szegmentumokat valamint a csípő és vállizületeket. Erre a terápiára azért van szükség, mert megfelelő mozgásokat csak olyan gerincszakasztól és izületetől várhatunk el, amely mozgástartománya megfelelő, tehát a mozgásterápiát csak ott szabad elkezdeni, ahol sikerült helyreállítani a helyes mozgáspályákat.
A mobilizáló kezeléseket nemzetközileg elismert Yumeiho masszőreink illetve speciálisan képzett gyógytornászaink végzik.

Stabilitás

A gerincbetegségek –elsősorban a degeneratív gerincbetegségek- következményeként mindig sérül a törzsizmok stabilizáló szerepe. Az un. stabilizáló gerinckörnyéki izomzat erejének és harmónikus mozgásának helyreállítása elengedhetetlen része programunknak. A program ezen szakaszában gyógytornászaink dolgoznak a pácienssel.
A gerinctorna során a betegség jellegének legmegfelelőbb programot kezdik el a betegek orvosi javaslat alapján. Ez lehet szegmentum stabilizáló, McKenzie, Schroth vagy törzsizomerősítő gyógytorna többek között.

Erő

Amikor megszűntek a beteg gerincpanaszai eljön az ideje annak, hogy megkezdődjön a rehabilitációs edzés. Ez a program rendkívül fontos azok számára, akik jobb fizikai állapotba szeretnének kerülni, mint a gerincbetegségük vagy gerincműtétük előtt voltak. A rehabilitációs edzés beemelése a gerincbetegek rehabilitációjába a Doctorfit Gerincambulancia szellemi terméke és saját protokollunk alapján végezzük azt.
A program egy speciális állapotfelméréssel kezdődik (FMS), mely után rehabilitációs edzőink segítségével a páciens megkezdi a sport alapmozgásainak helyes elsajátítását illetve az erő és állóképesség fejlesztést.
Amikor a páciens már alkalmas arra, hogy csoportos edzésen vegyen részt, csatlakozhat valamelyik edzőcsoportunkhoz, ahol továbbfejlesztheti a megszerzett képességeit. Eljön a pillanat, amiért a Doctorfit csapata dolgozik és számunkra a legnagyobb örömöt jelenti:

A páciensből edzőtárs lesz

III. Műtét

Műtét kép

Mottó: „A legjobb gerincműtét az, amelyik nem történik meg”

Gerincklinikánk legfőbb célkitűzése az, hogy minél kevesebb beteget kelljen megoperálni. Van azonban olyan eset, hogy elkerülhetetlen a gerincműtét. Ezekben az esetekben legfőbb törekvésünk az, hogy un. minimal-invazív gerincsebészeti beavatkozást végezzünk. A kifejezés azt jelenti, hogy olyan beavatkozást választunk a rendelkezésünkre álló lehetőségek közül, amelyik a legkisebb szöveti roncsolódással jár és mielőbbi felépülést hoz a beteg számára.

Műtéti beavatkozásra jelenleg három helyszínen van lehetősége a páciensnek:

 • A Dr. Rose Magánkórházban (www.drrose.hu) térítés ellenében (a beteg által finanszírozott) beavatkozásokra van lehetőség. Itt elsősorban porckorongsérv (discus hernia) műtéteket végzünk, valamint itt kerül sor a pyriformis syndroma miatt végzett műtéteinkre is.
 • A Szent János Kórház Idegsebészeti osztályán végezzük az implantátum igényes műtéteket OEP finanszírozott formában:
  • nyaki porckorongsérv miatti stabilizáció
  • ágyéki gerinc stabilizáció
  • elülső behatolásból végzett ágyéki gerinc stabilizáció
 • A Szent János Kórház Ortopédiáján OEP finanszírozott formában van lehetőség gerincműtétre. Itt első sorban ágyéki porckorongsérv, gerinccsatorna szűkület (spinalis stenosis) miatt végzünk beavatkozásokat.

A műtétek előtti konzultáció a Doctorfit rendelőben történik.

Edzések, gyógytorna


Endoszkópos gerinc sebészet

Mi az az endoszkópos sebészet?

A sebészet örök kihívása, hogy a betegséget minél kisebb roncsolás árán tudja orvosolni. A hagyományos, feltárásos műtétek helyét így vette, veszi át fokozatosan az endoszkópia. A módszer lényege, hogy a beteg részt nem tárjuk fel teljes terjedelmében, csak egy fényforrást és egy kamerát juttatunk az elváltozáshoz, és így tesszük láthatóvá az érintett területet. Az operációt egy ún. manipulációs csatornán keresztül végezzük el. Szükség esetén további lyukakon különböző eszközöket juttathatunk a műtéti területhez.

Az endoszkópia rutineljárásnak számít az ortopédiában, elsősorban a térd- és vállműtéteknél. A 90-es évek eleje óta a technika fejlődésének jóvoltából a gerinc endoszkópos operációjára is van lehetőség.

Mikor és kinek ajánlott?

Elsősorban porckorongsérv (discus hernia) és gerinccsatorna szűkület (spinalis stenosis) műtéti megoldására alkalmas. Ez a két elváltozás teszi ki a műtétre szoruló gerincbetegségek 80-90%-át.

Hogyan zajlik?

A műtét során egy kb. 2 cm-es átmérőjű endoszkópot helyezünk be, és ezen keresztül tárjuk fel a gerinccsatornát. Az eljárás többnyire altatásban vagy gerinc melletti érzéstelenítésben (spinal anaesthesiában) zajlik. Az átlagos műtéti idő mindössze 45 perc.

A beteg kivizsgálása a műtét előtti héten ambulánsan történik.

A műtét után a páciens már este felkelhet, mozoghat, önellátóvá válik. Sebfájdalmat általában érez, de az esetek zömében a porckorongsérv által keltett alsó végtagba sugárzó fájdalom elmúlik. A kórházi tartózkodás ideje 1-3 nap.

A operált beteg munkába állása - általában - 2-4 héten belül megtörténik, de ez függ a munkakörtől és a páciens gyógyulási ütemétől is. Ez nagyjából fele a hagyományos műtét utáni felgyógyulási időnek.

Miért jobb, mint a hagyományos eljárás?

A kisebb műtéti feltárás kevesebb izom és egyéb szöveti roncsolással jár, mely gyorsabb és teljesebb gyógyulást eredményez. Az optika a seb mélyén van, így a sebész tökéletesen látja az operálandó képleteket. Ez nagyban növeli a biztonságot, hiszen az orvos pontosabban tud vérzést is csillapítani, ezért kisebb a műtét utáni hegesedés kockázata.
Kisebb műtéti megterhelés, ezáltal rövidebb kórházi tartózkodás, gyorsabb visszatérés a munkába. Az esztétikai szempontok sem elhanyagolhatók, mivel sokkal kisebb heg keletkezik, szebb, jobb a kozmetikai eredmény.

Fontos önnek, kire bízza egészségét?